RG – BEMUTATKOZÁS

picture

Mi a Ritmikus Gimnasztika?

A ritmikus gimnasztika vagy röviden RG egy pontozásos női versenysport. A klasszikus balett, az akrobatika és a tánc összevonása figyelhető meg benne. A versenyzők egyénileg vagy csapatban mérettetik meg magukat, és öt kéziszerrel dolgoznak, ezek a karika, a kötél, a labda, a szalag és a buzogány. A sportágban megadott elemeket egy 75-90 másodperces (csapat gyakorlat esetében 2:15 – 2:30 perces) gyakorlatba kell belekomponálni, amit zenére kell elvégezni. A gyakorlatokat 13×13 m nagyságú versenyterületen kell bemutatni. Elemfajták: hajlékonyság, ugrás, forgás, egyensúly. Emellett létezik még egy szabadgyakorlat is, amelyet kéziszer használata nélkül mutatnak be.
Az egyéni versenyzők egyszerre egy kéziszerrel szerepelnek. A győztes az, aki a legmagasabb pontszámot éri el a zsűri értékelése alapján. A sport irányító testülete a Nemzetközi Tornaszövetség (Fédération Internationale de Gymnastique), Magyarországon pedig a Magyar Torna Szövetség.
További információk a sportágról itt

Az RG Taksonyban

A Szakosztály 2009-ben alakult Taksonyban. Jelenleg Puskás Andrea vezető-edző, valamint Alföldi Violetta és Kenéz-Kovács Dóra szakedzők foglalkoznak az utánpótlás-neveléssel és a versenyzők felkészítésével.
15 versenyzővel foglalkozunk jelenleg, akik B és C kategóriákban indulnak a hazai versenyeken. Rajtuk kívül tanfolyam keretében körülbelül 30 lány tanul nálunk, és a megfelelő szint elérését követően számukra is lehetőséget biztosítunk a versenyeken való részvételre.