Utánpótlás-nevelés Taksonyban

Petike János, edző, utánpótlás szakág-vezető szerint az eredményeket nem a gólokban és a győzelmekben mérjük, hanem a kipirult arcokban, a csillogó szemekben, a mosolyokban.

Utánpótlás-nevelésTudomásom szerint az elmúlt 2 évben nagyon sokat fejlődött Taksonyban az utánpótlás-nevelés. Mi volt 2 évvel ezelőtt és mi a helyzet most?
A történet igazából 2008-ban kezdődött. Akkor kezdtük el azt a munkát, aminek az eredménye már nemcsak az igazolt labdarúgóink számában (majdnem kétszer annyian vannak ma, mint akkor), hanem az egész utánpótlás-rendszerünk felépítésében látszik. Célunk volt, hogy minden korosztályban legyen csapatunk, és ez a 2012-13-as idényre sikerült is! A környékünkön (a nálunk jóval nagyobb városok kivételével) nem tudok hasonlóról. Minden csapattal szakmailag megfelelő felkészültségű edző foglalkozik, megköveteljük a rendszeres edzéslátogatást, bizonyos életkortól versenyeztetjük őket (bajnokságok). Az elmúlt években a feltételek is javultak (felszerelés, labda, eszközök), és pályázatokon komoly támogatást sikerült szerezni az utánpótlás részére. Feladatunknak érezzük, hogy minél több kisgyerekkel szerettessük meg a labdarúgást, ezáltal a mozgás örömét. Az egészséges életmód mellett a közösségbe tartozás élményét is megtapasztalják.

A gyerekek és a fiatalok milyen versenyeken, tornákon vehetnek részt?
A taksonyi “labdarúgó-palántáknak” megvan az a terepe, ahol az életkori sajátosságaiknak megfelelően focizhatnak, az adott keretek között (korosztályonként különböző labdaméret, pályaméret, csapatlétszám). De nem az a célunk, hogy eredményt csiholjunk ki belőlük, hanem hogy jól érezzék magukat, szeressenek focizni, és egészségesen éljenek. Ugyanis a sportoló gyerekben jobban kialakul az igény arra, hogy a későbbiekben is mozogjon, és egészséges maradjon (ne dohányozzon, ne drogozzon, ne legyen túlsúlyos). Arról nem beszélve, hogy jó társaságba kerül, rengeteget van szabad levegőn, megfelelő nevelést kap és szellemileg is fejlődik. Ezek miatt mi senkit nem méregetünk, senkit nem tanácsolunk el, mindenkit befogadunk. Természetesen nem lesz mindnyájukból labdarúgó, előfordulnak lemorzsolódások, de olyan élményeket szereznek az együttlét és a sportolás során, amelyre egész életükben emlékezni fognak.

Melyek voltak az elmúlt fél év említésre méltó eredményei?
Aki számszerű eredményeket akar tudni, az a pmlsz.hu oldalon az adatbankban mazsolázhat. Mi az eredményeinket az utánpótlásban nem a gólokban és a győzelmekben mérjük, hanem a kipirult arcokban, a csillogó szemekben, a mosolyokban. Az már csak hab a tortán, ha emellett a csapataink eredményesen szerepelnek, hiszen aki taksonyi labdarúgóként pályára lép, az győzni akar! Az is minősíti az utánpótlás-nevelést, hogy milyen tudású és felkészültségű fiatalokat tudunk a későbbiekben a felnőtt csapathoz adni. Szeretnénk elérni, hogy idővel a saját nevelésű játékosok adják majd ennek a gárdának a gerincét.

Mire van szükség ahhoz, hogy továbbra is sikeres legyen az utánpótlás-nevelés?
A legfontosabb ebből a szempontból, hogy azokat az utánpótlás-edzőket kell nagyon megbecsülnünk, akik hittel végzik ezt a feladatot! A megfelelő pedagógiai érzékkel, humánummal, karakán egyéniséggel megáldott edző (persze a szükséges képzettség birtokában) képes arra, hogy elbűvölje a gyerekeket a foci varázsával. Emellett közösséget épít, ami nélkül elképzelhetetlen ez a játék.
Az egyesület vezetősége ránk, edzőkre bízza a szakmai feladatok végrehajtását, és igyekeznek ehhez a feltételeket megteremteni. Ebből az együttes munkából alakulhat ki az, hogy sok gyerek, jó helyen, megfelelő irányítás és felügyelet mellett sportolhat, és ez a számszerű eredményekben is látszik, látszani fog.

Mik a tervek a következő fél évre és hosszabb távra?
Sajnos mi sem tudjuk kikerülni, hogy manapság minden (a sport is) a pénz körül forog. Terveink vannak, sok mindent szeretnénk, de ezek megvalósításának egy részét egyelőre az anyagiak hiánya meggátolja. De bizakodóak vagyunk, hiszen a pályázatok, a szponzori támogatások segítségével az egyesület él, fennmaradt. Több olyan dolgot sikerült az elmúlt időszakban tető alá hozni, amelyről máshol még álmodni sem mernek. Az, hogy konkrétan milyen tervek és elképzelések vannak, és ezekből mi fog megvalósulni a jövőben, az egyesület vezetésének, az elnökségnek a dolga. Mi edzők ehhez szeretnénk adni a szakmai tudásunkat, tapasztalatunkat, ötleteinket.

A szülőknek milyen a hozzáállása? Segítenek vagy inkább kritizálnak?
A szülőknek olyan a hozzáállása, ahogy mi bánunk a gyerekeikkel. Az az edző, aki megfelelő hangnemben beszél a tanítványaival, következetes, a foglalkozásait tervszerűen, szakmailag magas szinten, érdekesen vezeti, ahhoz sok gyerek fog járni. Amikor a szülő ránk bízza a gyermekét, akkor egyúttal a felelősséget is átadja: vigyázz rá, oktasd, neveld, fejleszd! Pedagógusnak, pszichológusnak és pótapának is kell lenni egyszerre. (Persze az sem árt, ha az edző konyít valamit a labdarúgáshoz, esetleg tud focizni is.) Az ilyen edző együttműködéssel, segítő szándékkal és támogatással találkozik. Ellenkező esetben azt veszi észre, hogy néhány hét alatt elfogy a csapata…

Vannak-e az utánpótlásban olyan fiatalok, akik megfelelő körülmények mellett jó eséllyel kerülhetnek a legmagasabb szintekre?
Minden korosztályunkban vannak olyan játékosok, akik – ha végigjárják az általunk kikövezett utat – alkalmasak a magasabb szintű futball követelményeinek megfelelni. A mi tervünk (álmunk?) az, hogy ezt a magasabb szintet itt Taksonyban képviseljék. Azt szeretnénk, hogy valamikor NB-s szintű csapat legyen Taksonyban, és ezt saját erőből, saját fiataljaink felnevelésével érjük el.

Hol, hogyan jelentkezzenek azok a gyerekek, akik kedvet kapnak a focihoz?
Személyesen az edzéseken, a füves vagy műfüves pályán lehet jelentkezni az edzőknél. A tavaszi felkészülési időszak január végén, február elején kezdődik, az edzés-időpontok remélhetőleg fenn lesznek a honlapon. E-mail-ben is lehet jelentkezni az adatok megadásával (név, életkor, elérhetőség) a taksonyfoci@gmail.com címen.

Mi az, amiről még nem esett szó, de fontosnak tartod elmondani?
Szeretném bizonyítani, hogy kellő szakmaisággal, ambícióval, és persze sok-sok munkával már utánpótlás szinten is lehet eredményt felmutatni. Jó példa erre a jelenlegi U17-es csapatunk. Velük már három és fél éve foglalkozom. A csapat magja (kb. 10 fő) ugyanaz, akikkel annak idején U13-ban elindultunk. Az őszi szezonban az összes meccsünket nyerve, rekordokat döntögetve (110 rúgott gól) állunk az első helyen. A csapat játékban is olyan dolgokat tud felmutatni, amiért érdemes megnézni őket. Minden félévkor és év végén játszunk a srácok ellen egy szülő-edző vegyes csapattal. Eddig mindig jobbak voltunk, de a mostani záráskor lejátszott meccsen már esélyünk sem volt… Miközben a felnőttekkel ezen bosszankodtunk, valahol belül mindannyian örültünk is ennek.
Végezetül remélem, hogy a honlapon hamarosan az utánpótlásban résztvevő játékosok, edzők, valamint a korosztályos eredmények is teret kapnak majd.

Décsei Zoltán (web-admin) reagál az utolsó mondatra: A weboldal struktúráját hamarosan úgy alakítjuk át, hogy minden szakosztály és korosztály helyet kapjon benne. Szeretném, hogy legalább havonta egyszer minden csapatról közöljünk legalább egy hírt és több multimédia-anyagot is szeretnénk feltölteni. Ehhez az egyesületi vezetők és az edzők segítségére is szükség van. Fontos, hogy naprakész információkat kapjak ahhoz, hogy a weboldal is naprakész legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.