Sikerek, tervek, remények…

Interjú Rácz Ernővel, a Taksony Sportegyesület elnökével

 

Rácz ErnőHogyan indult az idei bajnokság?
R.E.: Az előző bajnokság végén megkeresett Hégner Zoltán, akit már régóta szerettünk volna, ha egyszer visszatér hozzánk Taksonyba, mint játékos és mint edző. Azt kérdezte, mit szólnánk hozzá, hogyha idejönne játékosokkal és szponzorral együtt. Ennek mi kifejezetten örültünk, mert egyrészt a keretünk minőségi játékosokkal erősödött, másrészt jó pár olyan játékos volt közöttük, aki taksonyi. Fontos számunkra, hogy jó csapatunk legyen, minél több helyi játékossal. Az előző szezonból itt maradt játékosokra is szükség volt, emellett tízen jöttek, így egy húszfős keretet alakítottunk ki. Amikor Zoli közölte, hogy kikre számít, akkor úgy gondoltuk, hogy a fennmaradó játékosokból létrehozunk egy másik csapatot is. Az első csapatba be nem férő, illetve az ifiből kiöregedő játékosokból indítottuk tehát a második csapatot. A célunk pedig az, hogy mindkét csapatunk megnyerje a bajnokságot.

Milyen állapotban vetted át 2 éve az egyesület irányítását?
R.E.: Szakmai szempontból Pállinger Péternek és Petike Jánosnak köszönhetően elégedettek voltunk, gazdasági és morális szempontból viszont a csőd szélén állt az egyesület. Ebből a szituációból Wágner Zoltán segítségével sikerült kilábalnunk. Az volt az elsődleges célunk, hogy minél több szponzort bevonva minőségi csapatunk legyen, és ami még fontosabb, minőségi utánpótlásunk. Ezen a területen sikerült az elmúlt két évben a legnagyobb eredményeket elérnünk, mert amikor átvettük, negyven-ötven játékos volt az egyesületben, Petike Jánosnak köszönhetően ez most körülbelül száz főre tehető. A létszám tehát megduplázódott, ami a település méretét tekintve szerintem nagyon nagy teljesítmény.

Az idei bajnokság kezdete előtt milyen fejlesztéseket tudtatok elindítani, véghezvinni? Milyen terveitek vannak a közeli illetve a távoli jövő tekintetében?
R.E.: Egy pályázat keretén belül hozzáláttunk az öltözők felújításához. Nyílászárókat cseréltünk, leszigeteltük a tetőt. Jövőbeli tervünk pedig a belső felújítás, a fűtés korszerűsítése, vizesblokkok felújítása, festés, átalakítás, burkolás. Mindemellett még tervbe vettük, hogy egy öltözőt építünk a műfüves pályához. Az idei pályázatunkkal azonban nem nyertünk, mert ebben a szezonban a magasabb osztályokat támogatták, de minden esélyünk megvan arra, hogy jövőre elnyerjük a szükséges összeget. Tervezzük még a műfüves pálya felújítását is, amire azért van szükség, mert szerencsére sokat használjuk, egyrészt a megnövekedett keretszám miatt, másrészt a gyakori bérbeadása okán. Tervezzük még a nagy pálya füvesítését is.

Melyek a már megvalósult fejlesztések?
R.E.: Ami nagy dolog az életünkben, az a busz. Vásároltunk egy 51 fős buszt, amit szintén egy pályázatnak köszönhetünk. Vásároltunk továbbá technikai eszközöket, kapukat, bójákat, sorfalakat, és elláttuk az egész egyesületet – kezdve az 5 éves kisgyerekektől egészen a felnőttekig – teljes felszereléssel, edzőmelegítővel, utazómelegítővel, pólókkal, táskákkal, ami szerintem egyedülálló ezen a szinten.

Mennyire vagy megelégedve a csapatok teljesítményével? Mire számítasz a bajnokság kimenetelét tekintve?
R.E.: A csapatok teljesítményével teljes mértékben meg vagyok elégedve. Különösen az első csapatéval, ami jelenleg a tabella első helyén áll. Volt egy kis hullámvölgy, de aztán kilábaltunk, majd nyolcas győzelmi sorozatot értünk el, aminek köszönhetően 3 ponttal vezetjük a bajnokságot a legtöbb rúgott góllal és a legkevesebb kapott góllal. A Sportszelet értékelése alapján majdnem mindenhol a taksonyi labdarúgók vezetnek a rangsorokban. A második csapattal is maximálisan elégedettek vagyunk. Ott pár szerencsétlen meccsen elment néhány pontunk, ezért nem állunk első helyen, de szerintem ott is meg lehet nyerni a bajnokságot. Az utánpótlás terén is említésre méltóak az eredmények. Az U19-es csapatunk a tavalyi bukdácsolás után, utolsó előtti helyen végzett. Idén ez a csapat az élmezőnyben található, valamint az U17 Petike János vezetésével olyan szériát produkált, ami egyedülálló Pest megyében, de lehet, hogy országos szinten is, mivel 12 meccsből 12-t megnyertek, a gólarányuk pedig 110-8. Egy fél szezon alatt 110 gólt rúgtak és 8-at kaptak! Az U15-ös és az U13-as csapatunk is nagyon jól áll. Ők is az élmezőnyben vannak. Az U11-es, U9-es és U7-es csapataink a Bozsik tornán és más tornákon is magas szinten szerepelnek, általában az első vagy második helyet hozzák el. Legutóbbi sikerünk most volt, Dömsödön a Mikulás kupán, ahol az U7-es csapatunk első helyet ért el.

Elnökként miben látod a további sikerek lehetőségét?
R.E.: Maximálisan azon dolgozunk, hogy minél több támogatót tudjunk bevonni. Ez nagyon megkönnyítené az életünket, bár az adott gazdasági körülmények között ez nagyon nehéz feladat. Emellett szeretnénk, ha az Önkormányzat is újra tudna minket támogatni, mivel ezt a támogatást sajnos két éve nem élvezheti az egyesület. Ez a támogatás nagymértékben megkönnyítené a helyzetünket. Mindemellett a pályázatok nagyon jó irányba viszik a klubot. Itt viszont Kreisz László Polgármester Úr, aki elnökségi tag is, rengeteget segít nekünk a támogatók keresésében, valamint a pályázatok kivitelezésében.

Amennyiben a felnőtt I. csapat megnyeri a bajnokságot, és egy szinttel feljebb kerül, milyen nehézségekkel kell ott majd szembenéznie? Lépést tud-e tartani majd a magasabb szintű elvárásokkal, illetve az egyesület képes lesz-e megteremteni a szükséges körülményeket?
R.E.: Az egyesület jelenleg infrastruktúráját tekintve úgy áll, hogy még az NB III-as szintnek is megfelelne. Ha elkészülnek a felújítási munkálatok, akkor tényleg egy rossz szavunk nem lehet. A játékosállomány szintje minimum egy megye első osztályba illő, annak is az élmezőnyébe. Sem játékosállomány terén, sem a létesítményeink terén nem lenne gondunk, és mivel van buszunk, emiatt az utazásunk is megoldott, hiszen valószínűleg kicsit többet kell majd utazni. A nevezési költségek tekintetében pedig a MLSZ szerencsére olyan szabályt hozott, amely szerint a nevezési költségek 90%-át visszatéríti az egyesületeknek, tehát azzal sincs gond, hogy magasabb a nevezési díj, mivel annak csak a 10%-át kell ténylegesen kifizetnünk. Különösebb akadálya tehát nincs a felsőbb osztályba lépésnek. Amennyiben még több támogatót tudunk bevonni – ami fontos célunk – akkor tényleg elhárul minden akadály. Az utánpótlásunk adott. Még akár az NB III-as szint is megcélozható. Megyei és járási szinten Szigetszentmiklós és Dunaharaszti tud ilyen utánpótlást felvonultatni, senki más.

Vannak olyan játékosok, akiket teljesítményük okán ki tudnál emelni?
R.E.: Kiváló, NB III-as színvonalú játékosok érkeztek, és akik a korábbi keretből megmaradtak, maximálisan felnőttek a feladathoz, sőt sok meccsen húzóerők voltak. Kiemelném Zsiga Pétert, aki a Sport Szelet (sportlap) értékelése alapján is az ősz játékosa lett. Megjegyezném azt is, hogy tavaly rengeteg fegyelmezetlenség volt és nagyon sok kiállítás. Ezek a játékosok idén szinte még sárga lapot sem kaptak, ami annak is betudható, hogy most nagyon jó a csapatszellem, morálisan is teljesen rendben vagyunk. Kifejezetten örülök, hogy ez így alakult, mert tavaly volt az MLSZ-ben egy beszélgetésem, ahol ígéretet tettem, hogy itt rendes munka lesz majd, a sok kiállításnak véget vetünk. Ez teljes mértékben be is igazolódott. Nem tudom, hogy a sportszerűségi listán hol állunk, de szerintem ott is az első két hely valamelyikén.

Mire van szüksége a Taksony két felnőtt csapatának ahhoz, hogy továbbra is sikeres maradjon?
R.E.: Elsősorban az anyagiak előteremtése a meghatározó. A támogatók létszámának növelése. Szeretnénk, ha minél többen állnának mellénk, mert ez az egyesület hamarosan egy komoly nívót fog képviselni. Reményeink szerint egy olyan klubbá válunk, amire a támogatói büszkék lehetnek. Éppen ezért ezúton is szeretnék köszönetet mondani az eddigi támogatóinknak. Emellett fontos, hogy a szurkolótáborunk is növekedjen. Az egyesület kiadott egy szurkolói sálat, ami szép számban kelt el, valamint az új melegítőkből is sokat vásároltak. A szurkolók száma nagymértékben nőtt ősszel, és reméljük, hogy a sikerek tovább növelik ezt a tábort.

[Décsei Zoltán]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.